Mob.:70/504-0307

E-mail: info@tervezznekem.hu

Referenciák Miért??? Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Miért érdemes terveztetni?

Referenciák

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Bárdos Gyula - Épületgépész mérnök

TERVEZZNEKEM.HU

Mikor működik helyesen egy gépészeti rendszer?

Ha mindenki elfelejti azt is, hogy egyáltalán létezik. Elfelejti a tervező, mert a terv, amit kiadott a  kezéből komplett egész. A megfelelő berendezéseket tervezi be, figyelembe veszi a gazdaságos működést, költséghatékony kialakításokat tart szem előtt. Elfelejti a kivitelező, mert a kivitelezés során minőségi munkát végez, teljességre törekszik, a rendszerek beállítását, beszabályozását követően, maximum az időszakos felülvizságálatokra, karbantartásokra hívják  vissza. Elfelejti az építtető, mert beköltözés után az összes rendszer teszi a dolgát, biztosítja azt a komfortot, amit elvárnak tőle.


Éppen ezért ez a mottónk : „Törekedjünk teljességre, mindenki megelégedésére!”


Miért, mit és mikor érdemes terveztetni:

Munkám során gyakran tapasztalom, hogy a családi házak kivitelezése során az épületgépész tervezést egyszerűen elhagyják. A legszükségesebbet, vagyis a gázt terveztetik meg, ami engedélyköteles, a többit a kivitelezőre-szerelőre bízzák. Pedig egyszerű érvek szólnak amellett, hogy legtöbbször igenis szükség van az épületgépész tervekre ahhoz, hogy a mai kornak megfelelő, gazdaságos működésű és alacsony bekerülési költségű rendszerek készüljenek.


Víz-csatorna:

Sokan nem is tudják, hogy a használatbavételi engedélyhez a vízművekhez és a csatornázási művekhez is be kell adni engedélyezésre a terveket. Ennek ellenére  a kivitelezés elején ezt a szakágat családi házaknál kispórplják, ami még el is fogadható egy - két fürdőszobás rendszerig. Az igazság az, hogy mi tervezők is – hasonlóan a fűtésszerelőkhöz – ezekben az esetekben tapasztalati méretezéseket használunk, az így kialakított rendszer megállja a helyét. A lényeges különbségek azokból a természetes emberi hibákból adódnak, hogyha nem készülnek legalább vázlatszinten el ezek a rajzok, a kivitelezett hálózat sokkal inkább lesz ötletszerű, -a pillanatnyi adottságok befolyásolják, vagy ne adj Isten a maradék anyag lesz a meghatározó. Ezzel szemben a tervrajzon mint rendszer jelenik meg a víz és csatorna vezeték, könnyen átlátható, kevesebb a hiba lehetőség, a fal- és födém áttörésék kizárásait már a kőműves munkáknál el lehet helyezni, elkerülve a későbbi vésési és bontási munkák egy részét.


Fűtés:

A fűtési rendszer már sokkal fontosabb hangsúlyt kellene kapjon. A mai, folyamatosan növekvő

energiaáraknál nagyon fontos, hogy a lehetőségek figyelembevételével a lehető legkörültekintőbb módon válasszuk meg azt a fűtési módot, ami számunkra megfelelő.

Legáltalánosabb a gázkazán – radiátor fűtés. Gépész tervek nélkül a mai gyakorlatban még mindig a legelterjedtebb a légköbméter alapú hőszükséglet méretezés, ez a kiinduló alapja a radiátorválasztásnak. Mivel mindenki biztosra megy, így garantált a túlméretezés. Amit sokan nem tudnak, hogy a túlméretezés nem csak a fűtési rendszer megépítésekor plusz költség, de a rosszabb hatásfok miatt az üzemeltetésekor is folyamatosan az ablakon kidobott pénz.

Ezeknél a módszereknél már vannak sokkal pontosabb számítások. Figyelembe vesszük a falak szerkezetét - rétegrendjét, az ablakok anyagát-állapotát, a szellőzés mértékét, a helyiségek egymáshoz viszonyított helyzetét. Saját gyakorlatomban fordult elő, hogy épülő családi ház fűtéstervének költsége többszörösen megtérült az előzetesen kalkulált légköbméteres méretezésből származó radiátorok beszerzésénél. Az eredetileg megajánlott radiátorok teljesítményének, így méretének és árának is fele, két-harmada lett a pontosan méretezett új rendszer.

Hőtermelő oldalon gyorsan fejlődnek a kazánok. A korszerű kazánok biztonságosak, rengeteg kényelmi funkcióval rendelkeznek, csak a helyes megválasztáson múlik hogy gazdaságosan üzemelhessenek. Elérhetővé válnak a hőszivattyús, napkollektoros rendszerek és kombinációik. Alternatívaként gyakori igény a gáz és vegyestüzelésű kazán egy rendszerbe kapcsolása.  Hőleadó oldalon előtérbe kerültek a felületfűtések, padló-, fal- és mennyezet fűtések. Gyakori igény, ha már kandalló, legyen vízteres ami nem csak a nappali dísze, de a ház többi helyiségének fűtését is kiegészítheti. A használati melegvíz előállítása állandó velejárója a családi ház gépészetének. Ha már sikerült egy korszerű, gazdaságos fűtési rendszert alkotni, akkor jöhetnek a plussz gondolatok: medence fűtés nyáron a gyerekeknek, garázsbeajáró elől a jég olvasztás, stb.

Látszik, hogy összetett kérdéskör, szükséges jól átgondolni, mit is szeretnénk.


Szellőzés:

A mai korszerű nyílászárók világában a természetes légcsere közelít a nullához, pedig lételemünk a friss levegő. Rácsokra, ventilátorokra, elszívókra, egyszóval szellőzésre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő helyen és mennyiségben a friss és az elhasznált levegő cserélődni tudjon. A rosszul kialakított, vagy egyáltalán nem átgondolt rendszereknél (még az újonnan épített házaknál is) szinte biztos, hogy kialakul a páralecsapódás,  vizesedés, megjelenik a penész. Nem utolsó sorban senki nem szeretne elhasznált, büdös levegőben élni.


Hűtés:

A hűtési rendszer a mai új építésű házakban, lakásokban ugyanúgy igény lett, mint a régebbi építésűekben. A fancoil-ok és split klímák, levegős és talajkollektoros hőszivattyúk és beltérik széles választékából válogathat a vásárló. Segítünk kiválasztani az Ön szempontjából legmegfelelőbb megoldást.